ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÇALIŞMALARI TOPLANITISIN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İlki geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı onuruna başlatılan Arkeoloji Bölümüalışmalarının ikincisi düzenlendi. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün yeni bir geleneği olma yolunda ilerleyen Arkeoloji Bölüm Çalışmaları 24 Aralık 2024 günü Üniversitemiz Eczacılık Fakültesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatük Konferans Salonunda Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Gürgendereli, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Bakar, Arkeoloji Bölümü öğretim elemanları, Arkeoloji bölümü öğrencileri ve arkeoloji bilimine ilgi duyan dinleyicilerin de katılımıyla gerçekleşti. Toplantının ana hedefi bölüm öğretim elemanlarının sene içinde yapmış oldukları üniversitemiz dışında gerçekleşen çalışmalarının görünür kılınmasıdır. Aynı zamanda bölümümüz lisans ve lisansüstü öğrencilerinin gerek doğrudan konuşmacı olarak gerekse dinleyici/gözlemleyici olarak katılmak suretiyle bilimsel çalışmalara teşvik edilmesine gayret etmekteyiz. Dolayısıyla hocalarımızın değerli katkılarının haricinde öğrencilerimizin çalışma sunumlarının zaman içerisinde artması da hedeflerimiz arasında yer almaktadır. 
Arkeoloji Bölümü Çalışmaları toplantımız dört oturum olarak düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Dekanımız sayın Prof. Dr. Müberra Gürgendereli ve Bölüm Başkanımız sayın Prof. Dr. Daniş Baykan’ın açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Ergün Karaca tarafından “Edirne Yüzey Araştırmaları 2024” başlıklı açılış sunumu gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ergün Karaca’nın başkanlığında, üniversitemiz öğrenci ve akademisyenlerinden oluşan bir ekip tarafından 2023 yılından beri yapılmakta olan Edirne Yüzey Araştırması’nın ilk etabı kapsamında Merkez İlçe, Lalapaşa, Süloğlu ve Havsa ilçelerinde yüzey araştırması devam etmektedir. 2024 yılı sezonu Eylül ayında Edirne Merkez ilçede yoğunlaşmış, özellikle Tunca Irmağı’nın doğu ve batı yakasında gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmalar sonucunda Prehistorik Dönemden başlayarak Osmanlı Dönemine kadar ki zaman dilimine ait 11 alan incelenmiş ve burada tespit edilen buluntuların belgeleme çalışmaları yapılarak kayıt altına alınmıştır. Prof. Dr. Daniş Baykan’ın “TÜ Arkeoloji Bölümü 2023-2024 Faaliyetleri”ni sunmasıyla  açılış oturumu tamamlandı.  
Toplantının ilk oturumu  Doç. Dr. Ergün Karaca’nın başkanlığında yapıldı. Bu oturumda  Prof. Dr. Özlem Çevik ve  Yüksek Lisans Öğrencimiz Mine Uçmazoğlu tarafından “2024 Yılı Ulucak Höyük Çalışmaları” başlıklı sunum yapıldı. Ardından Prof. Dr. Başak Boz  “Neolitik Çatalhöyük Sakinlerinin Hayat ve Ölüm Algısının Yeniden Değerlendirilmesi” başlıklı çalışmasının sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Başak Boz,  2024 yılı çalışmaları kapsamında Ekşihöyük / Denizli ve Gökgöyük / Konya’da sürdürülen kazılarda mezarlık alanı kazıları ve insan kalıntıları üzerinde yürütülen biyoarkeolojik çalışmalardan bahsetmiş; ayrıca, Kasım ayında Şanlıurfa’da gerçekleştirilen  Dünya Neolitik Kongresi için hazırlanan “Neolitik Çatalhöyük Sakinlerinin Hayat ve Ölüm Algısının Yeniden Değerlendirilmesi” başlıklı çalışmasını sunmuştur.
Öğlenden sonra başlayan ikinci oturum Prof. Dr. Özlem Çevik başkanlığında düzenlendi. Bu oturuma Prof. Dr. Daniş Baykan “2024 Yılı Arkeoloji Çalışmaları”, Doç. Dr. İlkan Hasdağlı “2024 Yılı Seramik Araştırmaları” ve Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz “Efes Kazısı 2024 Çalışmaları” başlıklı sunumlarıyla katıldılar. Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz’ın konuşmasında özetle: “Efes Antik Kenti’nde 2024 yılı kazı sezonunda Domitianus Meydanı, Serapis Tapınağı ve Koressos Kapısı’nda olmak üzere 3 farklı alanda kazı yapılmıştır. Son birkaç yıldır kazısı yapılan ve zengin buluntuların ele geçtiği Domitianus Meydanı kazı projesi bu yıl başarıyla tamamlanmıştır. Serapis Tapınağı‘nda ise cella‘nın batı tarafı açığa çıkartılmıştır. Şehrin kuzeyinde kalan, konumu kesin olarak bilinmeyen üç şehir kapısından biri olan Koressos Kapısı‘nın da ortaya çıkarılması için çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca, koruma ve konservasyon çalışmalarına da büyük önem verilmiş ve kazısı yapılan alanların açığa çıkarılan duvar kalıntıları sağlamlaştırılmıştır. Yamaç Ev 2’nin 6 numaralı konut biriminin mermer salonunun, mermer duvar kaplama panelleri birleştirilerek tamamen bir araya getirilmiş ve 2025 kazı sezonunda mermer salonun duvarlarına yeniden monte edilmesi planlanmaktadır. Aynı şekilde, önceki yıllarda olduğu gibi Yamaç Ev 2 konut kompleksinin duvar resimleri temizlenmiş ve sağlamlaştırılmıştır. Antik kentin en önemli yapılarından biri olan Celsus Kütüphanesi’nde yapının statiğini sağlamak için önemli güvenlik önlemleri alınmış ve hasar tespit çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kazı çalışmalarından ele geçen çok sayıda buluntunun konservasyon ve restorasyonu yapılmıştır” denmiştir.
Arkeoloji Bölüm Çalışmaları toplantısının üçüncü oturumu Prof. Dr. Başak Boz’un başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumun ilk konuşmacısı Doç. Dr. Melike Zeren Hasdağlı “Eski Smyrna Arkaik Dönem Büyük Boyutlu Seramik Çalışmaları”nda Eski Smyrna Bayraklı Tepekule Höyüğü kazıları tarihçesi ve antik kentin geçirdiği tarihsel süreçleri hakkında bilgi vermiş ve bu ören yerinden ele geçen pişmiş toprak Arkaik Dönem boyalı büyük boyutlu eserler üzerinde şimdiye dek ulaştığı araştırma sonuçlarını sunmuştur. Eserlerin analojik karşılaştırmalarının ortaya koyduğu veriler, öğretim üyesinin yürütücülüğünü üstlendiği, Üniversitemizin TÜTAGEM labarotuvarında yapılan ve TÜBAP projesi tarafından desteklenen iki adet kil analizi projesi sonuçları ile karşılaştırılmaya başlanmıştır. Zeren, önümüzdeki yıllarda yapacağı yayın çalışmalarında bu sonuçları detaylı olarak aktaracaktır. Oturumun ikinci konuşmasında Öğr. Gör. Dr. Baki Demirtaş “Magnesia 2024 Yılı Kazıları” başlığında 2021 yılından itibaren kazı başkan yardımcılığını yürüttüğü ve Aydın ili Germencik ilçesi Tekin Mahallesinde bulunan Magnesia antik kenti kazıları hakkında bilgiler verdi. Magnesia Agorası'nda bu yıl gerçekleştirilen kazılar yanı sıra, Agora içerisinde yer alan ve 2021-2023 yılları arasında kazısı tamamlanan Zeus Sosipolis Tapınağı'nda bu sezon başlanan restorasyon çalışmalarından da bahsetti. Üçüncü oturumun son konuşmacısı Yüksek Lisans öğrencimiz Nazan Çisem Ergün “2024 Çalışmaları Ekşi Höyük İskeletleri” başlıklı sunumuyla katılım sağladı. Üçüncü oturumun ardından Prof. Dr. Daniş Baykan 2025 TÜ Arkeoloji Bölümü takvimini ve genel değerlendirmeyi paylaşması ve öneriler ardından kapanmıştır.
Resim


Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
Bu içerik 25.12.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.