Ana Sayfa » Ana Bilim Dalımız Hakkında
S
Ana Bilim Dalımız Hakkında
Arkeoloji Nedir?
Eski uygarlıkları, maddi kalıntılara ve yazılı belgelerle bakarak inceleyen bilim dalıdır. Arkeoloji, Yunanca Arkhaios= Eski Logos= Bilim (söz) anlamındadır (İngilizce: archaeology, Fransızca: archélogie, Almanca: archäologie). “Eski çağlar, geçmiş olaylar bilgisi” anlamına gelen arkhaiologia, ünlü tarihçi Thukydides (MÖ 5. yüzyıl) tarafından “ön olaylar” anlamında; Halikarnasoslu Dionysios (MÖ 1. yüzyıl) “tarih”le eşanlamlı kullanmıştır. ilk kez Jacques Spon’un Yunanistan geziyle ilgili yayınında (1685), günümüzdeki “insan yapısı kalıntıları inceleyen bilim” anlamında tanımlanmaktadır. Eskiden kalan taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarını araştıran, ortaya çıkaran, sistematik ve metodolojik olarak inceleyen ve yorumlayıp açıklayan bilim dalıdır. İnceleme, gözlemleme, kaydetme ve deney yöntemlerinin uygulanmasını gerektirmektedir. Yer altı, yeryüzü ve su altındaki geçmiş kültürlere ait bilgi veren belge nitelikli buluntular, arkeolojinin kapsamına giren Kültür Varlıklarıdır. Bunların yapısal ölçekli olanları (kentler, yapılar, anıtlar vs.) taşınmaz kültür varlığı; ufak ölçekli müzelik buluntu kapsamındakiler ise taşınır kültür varlığıdır. Yapısal ölçekli korunması gerekli arkeolojik alanlar ise arkeolojik sit alanıdır. Arkeolojik Sit Alanı: Tarih öncesinden Endüstri Devrimi (18.-19. yüzyıl) sonrasına kadar ki dönemin sosyal ekonomik ve kültürel özelliğini yansıtan yer altı, yer üstü ve su altındaki kültür varlıklarının yer aldığı alanlardır.
Arkeoloji Ana Bilim Dalımız bu tanım kapsamında bilimsel bilgi üreten Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim elemanlarından oluşmaktadır.
Arkeoloji Ana Bilim Dalımız bu tanım kapsamında bilimsel bilgi üreten Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim elemanlarından oluşmaktadır.
Bu içerik 24.01.2025 tarihinde yayınlandı ve toplam 97 kez okundu.